نگرش سنتی عامل عقب ماندگی صنعت فرش استان مرکزی

0

عضو هیئت علمی گروه فرش دانشگاه اراک گفت: نگرش سنتی و به روز نبودن در حوزه تولید فرش، نبود رشته دانشگاهی در گذشته و فقدان استراتژی و اراده جمعی برای معرفی ظرفیت و قابلیت‌های استان مرکزی در صنعت فرش، اصلی‌ترین عامل عقب‌ماندگی استان در این حوزه است.

فرش

سمیه صالحی درخصوص انعقاد تفاهم‌نامه همکاری‌های مشترک بین موزه عیسی‌خان بهادری در کمیجان و دانشگاه اراک گفت: مقدمات انعقاد این تفاهم انجام شده و با تکمیل مطالعات و نیز تامین زیرساخت‌های لازم به تائید نهایی رسیده و به امضای طرفین خواهد رسید.

وی بیان کرد: قبل از راه‌اندازی رشته فرش در دانشگاه اراک در صدد معرفی ظرفیت‌های حوزه فرش و معرفی طراحان این صنعت به کشور بودیم چرا که استان مرکزی با توجه به ظرفیت بالایی که در این عرصه دارد نسبت به برخی استان‌های کشور مانند تبریز، قم و اصفهان عقب‌تر است.

وی راه اندازی رشته فرش در دانشگاه اراک از ابتدای مهرماه سال جاری و جذب 14 دانشجو در این رشته دانشگاهی را اتفاق بسیار مبارک و خوبی در سطح استان مرکزی دانست که به توسعه این صنعت کمک خواهد کرد و گفت: جذب دانشجوی رشته فرش که منجر به تربیت دانش آموختگان در این حوزه خواهد شد پایگاهی برای ارائه ایده‌ها و شکوفا شدن صنعت فرش استان مرکزی شده و این عقب‌ماندگی استان را برطرف خواهد کرد.

این کارشناس حوزه فرش عنوان کرد: یکی از ایده‌هایی که در گذشته مطرح بوده اما بستر اجرایی شدن آن فراهم نشده است موزه عیسی‌خان بهادری است که واقعا مغفول مانده است که لازم است به درستی معرفی و از این ظرفیت بهره‌برداری شود.

وی برپایی موزه سالانه فرش در استان را مورد تاکید قرار داد و گفت: موزه عیسی‌خان بهادری نیز بهانه‌ای تا به مناسبتی مانند سالروز تولد عیس‌خان بهادری و یا یک مناسبت متناسب با حوزه فرش به عنوان روز یا هفته استانی فرش نامگذاری شود.

وی عنوان کرد: ایجاد رشته فرش در دانشگاههای شهرهایی که حتی در حوزه صنعت فرش فعالیتی ندارند و همچنان در این حوزه بکر باقی مانده اند انجام شده است و دانشگاه اراک جزو آخرین مراکز آموزش عالی است که این رشته در آن از ابتدای سال تحصیلی جدید راه اندازی شده است.

عضو هیئت علمی گروه فرش استان مرکزی با اشاره به مقاومت عده‌ای برای ممانعت از ایجاد رشته فرش در دانشگاه‌ها، گفت: همین اتفاق در بدو تاسیس رشته فرش در اراک بوقوع پیوست در حالی که اینکار موجب بومی‌محوری و تربیت دانشجوی مطابق با نیاز بازار اراک شده است ولی با این حال همچنان عده‌ای مخالف فعالیت دانشگاه در رشته فرش هستند.

وی گفت: ارتباطات دانشگاهی و تعامل دانشجویان با فعالان صنعت فرش منجر به پررنگ‌تر شدن نقش فرش در حوزه صنایع دستی، ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی خواهد شد.

وی از ورود صنعت فرش استان به هفته فرهنگی شهرستان‌های مختلف خبر داد و با تاکید بر رویکرد پژوهش محوری فرش در هفته‌های فرهنگی اظهار کرد: فرش به عنوان صنعتی بومی در نقاط مختلف استان مطرح است و با توجه به مخاطبان خوبی که هفته فرهنگی در شهرها و روستاهای مختلف استان پیدا کرده است می توان با ورود میدانی از این ظرفیت استفاده کرد و با توزیع پرسشنامه‌ها و نیز معرفی فرش استان این صنعت را به خوبی تبلیغ و معرفی کرد.

صالحی زنده نگه داشتن اصالت فعالان عرصه فرش و ارتقای جایگاه بافندگان و نیز کار تحقیقاتی و پژوهشی برای جذب دانشجو در رشته فرش را از جمله ضروریاتی دانست که باید در استان انجام گیرد.

وی با انتقاد از پائین آمدن شأن قالیبافی در جامعه اظهار کرد: متاسفانه نگاه جامعه به یک قالیباف منصفانه نیست و به یک قالیباف به عنوان کسی نگاه می‌کنند که از روی فقر اقدام به بافتن قالی می‌کند در حالیکه این دیدگاه غلط است؛ چرا که قالیباف یک هنرمند است و اگر به گذشته برگردیم مشاهده می کنیم که زنان خوانین و بزرگان هر منطقه‌ای با دستان هنرمند خود اقدام به بافتن قالی می‌کردند در حالیکه نیاز مادی نداشتند.

وی با تاکید بر لزوم ارتقای عزت نفس قالی‌بافان و تکریم جایگاه فعالان در این حوزه اظهار کرد: فرهنگ‌سازی در راستای تغییر نگاه به قالی‌بافان به عنوان هنرمندانی که تولید و اشتغال داشته و برای کشور ارزآوری می کنند بسیار ضروری است.

صالحی به روز کردن تولید کنندگان و برگزاری نمایشگاه‌های فرش در سطح عالی را مورد تاکید قرار داد و افزود: اگر برای راه‌اندازی رشته فرش در استان طی سالهای قبل اقدام می‌شد و یک اراده جمعی برای خروج از فعالیت سنتی صورت می گرفت و بافندگان مطابق با نیاز بازار اقدام به بافت قالی می‌کردند قطعا صنعت فرش استان مرکزی با توجه به ظرفیت بالایی که دارد خیلی جلوتر از وضعیت فعلی بود.

وی با اشاره به سیاست‌گذاری‌های اشتباهی که در گذشته برای توسعه صنعت فرش اعمال شده است، افزود: قطعا بودجه‌هایی برای رونق این صنعت در گذشته تخصیص یافته است اما بر اثر سیاست‌گذاری‌های غلط این بودجه‌ها به درستی هدایت و تخصیص نیافته است که عاملی برای عقب ماندگی استان در این عرصه است.

این مطلب چطور بود؟
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.