رکود در تاروپود بازار فرش دستباف اسدآباد

0

گویایی رج به رج و گره به گره‌اش چون موجودی زنده با تو حرف می‌زنند، هر گره حرفی دارد و هر رج خاطره و درددلی. گویی رنگ به رنگ هر نقش اسلیمی این شاهکار بافته شده به دست هنرمندانه بافندگان، چشم هر بیننده را خیره و دل هر بیننده را مسحور خود می‌کند.

بازار فرش تبریز

آری فرش دستباف این هنر فاخر و زیبای ایرانی را می‌گویم که به فراخور هر گوشه گوشه این خاک پرمهر وطن حرفی برای گفتن دارد و داستانی برای نقل. داستان دستانی که با گره گره این هنر عجین شده و با هر گره و خلق این زیبایی می‌خواهد که گره از گوشه‌ای از زندگی خود باز کند.

روزی روزگاری در همین گذشته‌های نزدیک فرش دستباف، یکی از کالاهای اساسی و غیرقابل حذف از زندگی ایرانی بوده اما حالا شرایط خرید و فروش این کالای ارزشمند هنری به دلایل مختلف تغییر کرده و این هنر در پیچ و خم زندگی ماشینی گرفتار شده و روزگار کساد بازار خود را می‌گذراند.

اسدآباد هم یکی از جمله شهرستان‌هایی است که در این منطقه نیز هنر بافت فرش و بازار فرش از رونق بسیاری برخوردار بوده اما گویی چندیست دیگر در این دیار هم فرش دستباف حال و روز خوشی ندارد.

مدیر اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان اسدآباد اظهار کرد: طی چند سال اخیر  تغییر سلیقه و سبک زندگی نسل جدید و استفاده از مبلمان، رکود اقتصادی حاکم در اروپا و نبود قدرت خرید کافی در بازار، قیمت بالای فرش دستباف، تولید انبوه فرش ماشینی، کاهش درخواست فرش دستباف در اندازه‌های بزرگ توسط مصرف‌کننده، ورود برخی کشورهای رقیب در فرش دستباف و بالا بودن قیمت مواد اولیه فرش دستباف برای بافندگان از اهم موارد رکود بازار این هنر فاخر ایرانی در کشور و به تبع آن در این شهرستان است.

علی حیدری با بیان اینکه امروزه به فرش دستباف از دید اکثریت مردم جامعه به عنوان یک وسیله تزئینی و فانتزی نگریسته می‌شود، افزود: در صورتی‌که مشتری فرش و بازار فرش رونق داشته باشد بدون شک بافندگان فرش دستباف در سطح شهرستان رغبت بیشتری به بافت فرش داشته و بافت این هنر اصیل ایرانی را رها نخواهند کرد.

وی تصریح کرد: در محور تولید فرش، کم‌توجهی به حقوق و مزایا و بیمه کارگران شاغل در این صنعت، پراکندگی قالیبافان و استفاده نکردن از کارگاه‌های متمرکز، دسترسی نداشتن به اطلاعات و نیازهای بازار و توجه نکردن به سلیقه مشتریان از عمده مشکلات دیگری است که می‌توان به آن اشاره کرد.

حیدری با اشاره به تولید سالانه یک هزار و 40 متر فرش دستباف در این شهرستان و با بیان اینکه در حال حاضر 386 نفر از قالیبافان این شهرستان بیمه‌شده هستند، خاطرنشان کرد: پیش‌بینی می‌شود 5 هزار قالیباف در سطح شهرستان فعالیت داشته باشند به طوریکه در حال حاضر 2587 نفر قالیباف اسدآبادی شناسایی شده که 320 نفر را مردان و 2267 نفر را زنان تشکل داده و دارای مجوز هستند.

وی تعداد دارهای قالی فعال در سطح شهرستان را 1003 دار اعلام کرد و افزود: از این تعداد، 500 دار مربوط به شرکت تعاونی، 387 دار کمیته امداد، 16 دار بهزیستی و 100 دار قالی مربوط به پشتیبان‌ها است.

مدیر اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان در ادامه با بیان اینکه 2.7 درصد قالیبافان اسدآبادی بیمه شده‌اند به طوریکه 4 درصد از قالیبافان استان همدان را این شهرستان به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: یک مورد کارگاه متمرکز در شهرستان اسدآباد در روستای مزرعه بید فعال است و علاوه بر آن، 4 پشتیبان نیز به صورت غیرمتمرکز در سطح شهرستان فعالیت دارند.

وی اضافه کرد: تبلیغات و بازاریابی فرش دستباف متناسب با بازارهای جهانی به صورت گسترده‌تر از نقش موثری در رونق بازار راکد صنعت فرش کشور خواهد داشت.

حیدری یادآور شد: تحقق این امر مستلزم هماهنگی در تمام ابعاد تبلیغاتی، محفوظ داشتن نیازها و حساسیت‌های مشتریان، توجه به تغییرات گروه های خریدار و کنترل رفتار رقبا و استفاده از شیوه‌های نوین مبادله است.

مدیر عامل شرکت تعاونی فرش شهرستان اسدآباد هم در ادامه در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ماهی درهم، ماهی ملحمدره، ترمه، آنجلاس و حوضی از جمله فرش‌های اصیل و سنتی منطقه اسدآباد بوده که در کنار این فرش‌های اصیل و سنتی، دیگر فرش‌هایی چون سبک بیجار در کارگاه‌ها و تعاونی و تابلو فرش توسط برخی بافندگان در منازل و آپارتمان‌ها بافته می‌شود.

علی حیدری گفت: ایجاد اشتغال، تهیه و توزیع مواد اولیه برای بافندگان، اعطای تسهیلات بانکی برای اعضا، رفع مشکلات اداری و کمک در تسهیل امور بافندگان فرش دستباف از اهم اهداف تشکیل تعاونی فرش در این شهرستان بوده است.

وی کمبود نقدینگی برای تهیه مواد اولیه برای بافندگان فرش را از عمده مشکلات این تعاونی برشمرد و خاطرنشان کرد: در حال حاضر فروش مواد اولیه به اعضا این تعاونی به علت کمبود نقدینگی به صورت نقدی بوده و آن گونه که باید قادر به حمایت لازم از بافندگان فرش دستباف عضو این اتحادیه نیستیم.

حیدری افزود: ارائه تسهیلات بانکی افزون بر 100 میلیون تومان از نقش موثری در مرتفع شدن مشکل نقدینگی این تعاونی و اعضا این اتحادیه خواهد داشت.

مدیرعامل تعاونی فرش اسدآباد با بیان اینکه مشکلات ریزودرشت از تعداد بافندگان این صنعت کاسته است، خاطرنشان کرد: عوامل بسیاری در دلسردی و کناره‌گیری قالیبافان دخیل است که می‌توان به بیمه، کمبود نقدینگی، نبود بازار فروش و همچنین تعدد سازمان‌های تصمیم‌گیر اشاره کرد.

وی در ادامه با انتقاد از اینکه اعتباراتی که برای قالیبافان اختصاص می‌یابد به قالیبافان واقعی داده نمی‌شود، تصریح کرد: لازم است در این راستا با تحقیق توسط مرجعی مشخص به قالیبافان واقعی در راستای ایجاد اشتغال تسهیلات موردنظر توسط بانک‌های‌عامل پرداخت شده و تنها به کارت بیمه، کارت فنی‌وحرفه‌ای و مشاغل اکتفا نشود.

مدیرعامل شرکت تعاونی فرش شهرستان اسدآباد اظهار کرد: پرداخت تسهیلات به بافندگان واقعی فرش از نقش موثری در ایجاد اشتغال پایدار در سطح شهرستان برخوردار خواهد بود.

وی ضمن اینکه بازاریابی و ایجاد بستر لازم برای فروش را بسیار حائز اهمیت دانست، ادامه داد: به علت اینکه بسیاری از قالیبافان با بازارهای جهانی آشنایی نداشته و ذائقه مشتریان را نمی‌دانند ممکن است فرش‌هایی تولید کنند که خریدار چندانی نداشته باشد.

حیدری با تأکید بر اینکه بافت فرش سنتی به علت تغییر ذائقه‌ها و سبک زندگی دیگر همچون گذشته برای بافنده سودی نداشته و بازار چندانی ندارد، یادآور شد: باید در راستای جذب بازار و نیز رونق دوباره بازار فرش دستباف به دنبال طرح‌های سفارش‌پذیر بوده تا دغدغه‌ای برای بافندگان در این راستا وجود نداشته باشد.

وی اضافه کرد: هدفمند بودن، معین و مناسب بودن طرح فرش و نیز رعایت ابعاد تجاری و جهانی تعریف شده هر فرش می‌تواند در جذب و توجه بازار فرش دستباف نقش موثری داشته باشد.

در پایان اینکه توجه به صنعت فرش دستباف در هر منطقه به عنوان یک هنر اصیل ایرانی با تبلیغات نوین روز و با توجه به نیاز و تقاضا بازار می‌تواند جایگزین مناسبی برای صنعت نفت کشور بوده و با حمایت دولت  از تولید و صادرات فرش دستباف علاوه بر اشتغالزایی و ارزآوری مطلوب اقتصاد کشور را از تک‌محصولی بودن نجات دهد و بار دیگر روح امید را به بافندگان و بازار کساد صنعت فرش هر منطقه بدمد.

این مطلب چطور بود؟
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.