تلخی ها و شیرینی‌های فرشبافی خراسان رضوی در سالی که گذشت

0

با توجه به اینکه به پایان سال نزدیک می‌شویم به سراغ رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی رفته تا از بازار فرش در سال 96 با خبر شویم.

فرشبافی در روستای جیریا - اراک

سعید کاظمی در خصوص جایگاه فرش دستباف در خراسان رضوی اظهار کرد: فرش‌بافی در استان خراسان به عنوان یک هنر و صنعتی است که در مناطق روستایی و شهری یکی از راه‌های درآمدزایی و معیشت افراد است.

وی ادامه داد: استان ما حدود 650 هزار تولیدکننده انواع فرش دستباف را در اختیار دارد و در بخش فرش‌های بزرگ پارچه سفارشی، مصارف خانگی، فرش‌های تزئینی مانند تابلو فرش و صادراتی نیز فعالیت می‌کند.

رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی افزود: همچنین بزرگترین تشکل‌های تولیدی نیز در مرکز استان قرار دارد و با شهرستان‌های دیگر جهت تولید فرش همکاری لازم را انجام می‌دهد.

کاظمی عنوان کرد: بزرگترین شهرستان‌های تولیدی ما شامل مشهد، نیشابور، سبزوار، کاشمر، قوچان، تربت‌حیدریه، تربت‌جام، گناباد و بردسکن می‌شود.

وی با بیان اینکه در بخش نیروی انسانی نیز حدود 90 هزار نفر بافنده و قالیباف در بخش کارگاه‌های خانگی و مجتمع‌های متمرکز و غیرمتمرکز در سطح استان داریم، خاطرنشان کرد: علاوه بر آن 500 فقره مجوز تولید فرش دستباف در حوزه مدیریت متمرکز و غیرمتمرکز صادر شده است.

رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با اشاره به اینکه همچنین بر فعالیت 21 اتحادیه صنفی تولیدکنندگان و بافندگان نظارت داریم، تصریح کرد: در سال 96 برگزاری دوره‌های آموزشی در دستور کار قرار گرفت که هدف آن ارتقای مهارت قالیبافان بود. این دوره ها در 7 شهرستان برگزار شده است.

وی با بیان اینکه علاوه بر آن همکاری خوبی با اداره آموزش و پرورش استان داریم تا بتوانیم گواهینامه‌های مهارت دانش‌آموزان هنرستان‌های کارودانش را صادر کنیم، تاکید کرد: در سال جاری حدود 320 فقره گواهینامه برای این افراد صادر کرده‌ایم.

رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اضافه کرد: همچنین 110 فقره مجوز مشاغل و کسب و کار خانگی به صورت مستقل داشته‌ایم و 23 فقره مجوز مشاغل کسب و کار خانگی به صورت پشتیبان را نیز صادر کرده‌ایم. همچنین حدود 16 فقره پروانه تولید غیرمتمرکز فرش دستباف صادر شده که زمینه اشتغال‌زایی برای 190 نفر را در سطح استان فراهم ساخته است.

وی اظهار کرد: صدور 15 فقره جواز قالیشویی برای واحدهای تولیدی وابسته به فرش را در سال جاری در دستور کار خود قرار دادیم و به مرحله اجرا رساندیم که این مجوزها نیز زمینه اشتغال‌زایی برای 90 نفر را فراهم آورده است.

رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه یکی دیگر از موضوعاتی که از سال گذشته پیگیر آن بودیم، ایجاد شهرک قالیشویان بوده، عنوان کرد: ما درصدد احداث سه شهرک قالیشویی در 3 منطقه شهر با همکاری اتحادیه و بخش خصوصی هستیم.

کاظمی ادامه داد: یکی دیگر از موضوعاتی که با توجه به سطح اشتغال باید به آن دست پیدا کنیم، ثبت مشخصات 1200 نفر در قالب مشاغل خانگی در سامانه رصد است. امسال 50 نفر از افراد مستقل مشاغل خانگی جهت اخذ این تسهیلات به مبلغ 3 میلیارد و 500 میلیون ریال در دستور کار قرار گرفت.

رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه معرفی 22 نفر از افراد پشتیبان مشاغل خانگی نیز جزو برنامه‌های ما بود، خاطرنشان کرد: با این اقدامات در مجموع حدود 11 میلیارد و 120 میلیون ریال هزینه صرف شده که زمینه اشتغال‌زایی برای 245 نفر را فراهم کرده است.

کاظمی تصریح کرد: معرفی 4 نفر دارای پروانه برای اخذ تسهیلات از محل تبصره 18 قانون بودجه سال 96 به مبلغ 10 میلیارد ریال جزو برنامه‌های ما بوده که در حال حاضر به بانک‌ها معرفی شدند و می‌توانند این تسهیلات را از بانک‌های مربوطه دریافت کنند.

وی اضافه کرد: در بخش تسهیلات مناطق روستایی و عشایری نیز در سطح مشهد 5 نفر را برای اخذ تسهلات مشاغل خانگی معرفی کرده‌ایم.

رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه یکی دیگر از موضوعات مهم دیگر ما صادرات است، تاکید کرد: در 9 ماهه سال جاری 449 هزار و 53 دلار به ارزش 1.5 میلیارد تومان به کشورهای امارات، بحرین، قطر، استرالیا و ژاپن صادرات انجام گرفت.

کاظمی بیان کرد: همچنین صدور کارت‌های قالیبافی توسط اتحادیه‌ها را نیز در سال جاری در برنامه‌های خود قرار داده و در 11 ماهه ابتدایی سال جاری حدود 514 مورد کارت صادر کردیم.

وی با بیان اینکه واحدهای بازرسی شده در سطح استان نیز در امسال 978 مورد بوده، گفت: در سال جاری در بازار فرش افزایش قیمتی وجود نداشت زیرا بیشتر مواد اولیه تولیدی داخلی بوده و بر قیمت‌ها تاثیری نگذاشته است.

کاظمی با بیان اینکه میزان تسهیلات ارائه شده در حوزه فرش برای اشتغال‌زایی نسبت به سال‌ گذشته به مراتب بیشتر بوده، خاطرنشان کرد: اگر این تسهیلات بانکی از محل منابع ملی و استانی به صورت مستمر پرداخت شود، می‌تواند در تحقق شعار سال و ایجاد اشتغال بالاتر کمک کند.

رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه همچنین استان ما از نظر تجهیزات تولید نیز با هیچ مشکلی روبه‌رو نبوده، عنوان کرد: خراسان رضوی جزو استان‌هایی بوده که تولید فرش بزرگ پارچه در آن صورت می گیرد و شهرستان نیشابور قطب اول تولید فرش‌های بزرگ پارچه بشمار می‌آید.

این مطلب چطور بود؟
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.